Ha össze akarjuk foglalni a bőr vitaminhiányának jelenségeit, a következő szimptómákat adhatjuk meg: 1. A bőr halványsága és szárazsága, korpás hiperkereatózis, amely a tüszők körül lokalizálódik; 2. →aknéhoz hasonló tisztátalanságok, különösen a tüszők körüli papulák keletkezése, amelyek 3. seborrhoeás kivörösödésekbe mehetnem át, korpásodó rétegződéssel. Míg az 1. pontban említett jelenségeket még kozmetikai és esztétikai szempontból zavarónak lehet tekinteni, addig a 2. és 3. alattiak már a patológia területéhez tartoznak, és dermatológiai kezelést igényelnek.
(Latin: vita = élet.) Zsírban oldódó vitamin, amely az emberi és állati szervezetben jelen van, a növényekben nincs. A növények ezzel szemben tartalmazzák az A-provitamint (karotint), amelyet az emberi, illetve állati szervekben a máj A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin életfontosságú szerepet tölt be a szem látási folyamatában. Az A-vitamin hiánya okozza az általában farkasvakság néven ismert látászavart. A bőr sejtjeinek felépítéséhez és optimális működéséhez elengedhetetlenül szükséges az A-vitamin. Ha ez a vitamin hiányzik, a bőrszövet elfajul (degenerálódik) és túlzott mértékű elszarusodás fejlődik ki. A kozmetikában A-vitamint tartalmazó krémeket alkalmaznak a száraz, valamint a hámlásra hajlamos bőr kezelésére.
Az A-vitaminnak ecetsavval alkotott észtere; hatása hasonló az A-vitamin-palmitátéhoz.
Az A-vitaminnak palmitinsavval alkotott észtere. 3-4 hónapon belül csökkenti a ráncosodást. Az öregedő bőr számára szolgáló hatóanyag; vastagítja a hámot, regenerálja az ultraibolya sugárzás következtében idő előtt megöregedett bőrt. Jelentős mértékben befolyásolja az irhában a kollagénképződést, fokozza a bőr rugalmasságát.
A B-csoportba tartozó vitaminok hiánya elváltozásokat okoz a bőrben és a hajban. Az atrófiás, barázdált vagy öreg bőrt feszessé teszi, kisimítja, javítja a bőr vérellátását és kivilágosítja a bőrt.
A D3-vitamin több lépcsőben jön létre. Először a bőrben az ultraibolya-B sugárzás energiájának hatására a meglévő elővitamin (7-dehidro-koleszterol) átalakul D3-provitaminná. A test melege fejezi be a D3-vitaminná alakítást. Ezt követően bejut a vérkeringésbe, és a májban, valamint a vesében nyeri el végleges hatásos alakját. A D3-vitamin azonban ismét inaktívvá válhat és (lumiszterol vagy tachiszterol alakjában) elraktározódhat. Ezt a szabályozást a Nap végzi, amikor elegendő mennyiségű aktív D3-vitamin keletkezik.
Az E-vitamint két amerikai tudós, Evans és Bishop fedezte fel 1922-ben, amikor az állatoknál vizsgálták a táplálkozás és a szaporodási képesség összefüggését. Ha az egyébként a táplálékkal adagolt E-vitamin (amit görögből fordítva tokoferolnak, magzathordozónak neveztek el) hiányzott a szervezetből, nem születtek utódok. Az ezt követő évtizedekben további kutatásokat végeztek az E-vitaminnal kapcsolatban. Bizonyosság vált, hogy az E-vitaminnak számos anyagcsere-folyamatban, amelyek a sejtekben és a szövetekben lejátszódnak, megfelelő mennyiségben jelen kell lennie. Az E-vitamin mint stabilizátor megvédi a sejtfalakban lévő telítetlen zsírsavakat és a sejtet a káros bomlási folyamatoktól (oxidációtól). Szabályozza a teljes oxigénháztartást. Míg a C-vitamin a legfontosabb részben vízben oldódó antioxidáns, addig az olajban oldódó E-vitamin állítja elő a gyökláncokat feltörő legfontosabb antioxidánst. A szabad gyökök veszélyes anyagok, amelyek a sejtekben a cukoranyagok elégetéséből és az oxigénből, mint melléktermékből keletkeznek. A leggazdagabb természetes E-vitamin-források a gabonafélék csírái és a növényi olajok (búzacsíra-, földimogyoró-, napraforgó- és szójababolaj). Az E-vitamin megvédi ezeket az olajokat a levegő oxigénjének megromlást okozó hatásától. Míg a fiatal emberek teste kellő mennyiségű E-vitamint tud tárolni, ez a képesség a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Ugyanakkor viszont komoly mértékben növekszik az E-vitamin iránti igény. Tovább növeli ezt az igényt a táplálkozástudósok javallata, hogy lehetőség szerint telítetlen zsírsavak kerüljenek fogyasztásra. Az E-vitamin döntő fontosságú az egészséges és jól működő bőr szempontjából. Javítja a bőr légzését, és normalizálja a szövetek nedvességháztartását. Segíti a vérellátást, gátolja lipofuszkin-képződést (ami az öregkori pigmentációt okozza). Csökkenti a kötőszövet hálósodását és megkeményedését. A bőrnek rugalmasságot és frissességet kölcsönöz. Az E-vitamin védelmet jelent az ultraibolya sugárzás hatása ellen, és ezzel késlelteti a bőr idő előtti öregedési folyamatát. Segíti az akne kezelését. Mindezen okok miatt alkalmazza a Dr. Spiller Biocosmetic GmbH. az E-vitamint különböző mennyiségben és célzottam bőröregedés elleni készítményekben, fényvédő anyagként a bőr nedvességtartalmának javítására, gyulladásos jelenségek ellen és sebhelyek, valamint →akne kezeléséhez szolgáló termékekben. Az E-vitamin gyógyszerként adagolva, szájon át szedve segíti a bőrre gyakorolt hatást.
Linol- és linolénsavhoz kötött természetes E-vitamin (F-vitamin), optimális E-vitamin bázis valamennyi bőrápoló szerhez. Többszöri alkalmazása fokozza a napvédő faktort.
Az úgynevezett F-vitamin az esszenciális zsírsavak észterei közé tartozik. Nagy biológiai aktivitással rendelkező anyag. Az F-vitamin hiánya a bőr elváltozásait és károsodását okozza. Ha ez a fontos anyag hiányzik, hiányjelenségek lépnek fel, amelyek a bőr eldurvulásában válnak láthatóvá. Az F-vitamin-zsírsavak adagolása megszünteti a bőr száraz, fonnyadt és sápadt állapotát. Az F-vitamint tartalmazó kozmetikumokkal történő ápolás során normalizálódik a bőrszövet, és erősödik a sejtszövet. Normalizálódik a faggyúmirigyek működése, és fokozódik a bőr ellenálló képessége. Azok a készítmények, amelyek F-vitamint tartalmaznak, különösen alkalmasak az öregedő, ráncos, kirepedezett, kicserepesedett és érzékeny bőr kezelésére.
Az F-vitamin-etilészter esszenciális, telítetlen zsírsavészterek keveréke. Alkalmazása különösen javallott durva, száraz bőr és korpásodásra való hajlam esetén. Alkalmazási mennyisége – mindig olajfázisban – 3%-ig terjed.