Szappanok

A szappanok zsírsavak alkáli sói, amelyeket faggyúból (állati eredetű zsírokból vagy növényi olajokból elszappanosítás útján állatnak elő. Lúgtartalmuk révén lúgosan (bázikusan) hatnak a bőrre. A normál bőr →pH-érték védőburkot alakít ki (savas köpeny), ebben a savas közegben a kórokozó mikroorganizmusok nem tudnak szaporodni. A szappannal történő túlzott mosakodás hatására a bőr pH-értéke eltolódhat a lúgos tartományba (pH 10-11). A nem kellően eltávolított szappanmaradványok behatolhatnak a bőrbe és irritálhatják. Ezért ajánlott az alkálimentes szappanok használata, különösen érzékeny bőr esetén. A bőrt a kezelést követően ajánlatos a savasított vízzel (kozmetikai ecettel) vagy alkoholos lotióval után tisztítani, ez a szappanmaradékokat eltávolítja és elősegíti a természetes (4-5 közötti) pH-érték újbóli kialakulását. Kerülni kell az alkálikus szappanok használatát a bőr sérülése (sebek, horzsolások) esetén. A szappan a kemény vízzel vízoldhatatlan mészszappant (kristályokat) alkot, amely bejut a sebbe, és ott viszketési ingert vált ki; a viszketés és vakarás a seb elfertőződéséhez vezethet.