Ételintolerancia – tünetek, okok és megoldások

Ételed legyen a gyógyítód – tartja a régi mondás. De mi a helyzet akkor, ha az a bizonyos étel vagy ital a számunkra nemcsak, hogy nem hasznosítható, hanem egyenesen kellemetlen tüneteket okoz. Erről, és a lehetséges megoldásokról tart előadást a november 8-9-én megrendezésre kerülő Beauty Forum Budapest szakkiállításon Kautzky-Szemők Adrienn okl. természetgyógyász, fito- és táplálkozás terapeuta.

Szerző: MG

Ételed legyen a gyógyítód – tartja a régi mondás. De mi a helyzet akkor, ha az a bizonyos étel vagy ital a számunkra nemcsak, hogy nem hasznosítható, hanem egyenesen kellemetlen tüneteket okoz. Gyakoriak a különféle emésztőszervi panaszok (puffadás, émelygés, reflux, hasmenés stb.), esetleg bélgyulladások és felszívódási zavarok, amelyek hátterében ez a probléma állhat. Mivel a tünetegyüttesek szerteágazóak, így gyakran nehéz beazonosítani az alattomos ellenséget, az ételintoleranciát, amely mára szinte népbetegségnek számít.
Erről, és a lehetséges megoldásokról tart előadást Kautzky-Szemők Adrienn okl. természetgyógyász, fito- és táplálkozás terapeuta a november 8-9-én megrendezésre kerülő Beauty Forum Budapest szakkiállításon.

Kautzky Szemők Adrienn

Az előadásod fókuszában az ételintoleranciák állnak, amelyek természetesen nem keverendők össze az allergiás esetekkel.
A táplálkozásunk révén több ezer fehérjével találkozunk naponta. Sajnos korántsem biztos, hogy mindegyikük a hasznunkra válik. Ételintolerancia akkor alakul ki, amikor az emésztés során bizonyos ételek a hasznosulás helyett, valamilyen kóros immunválaszt váltanak ki, melynek következményeként krónikus gyulladások, bőrtünetek, gyakran idegrendszeri zavarok (migrén, depresszió, álmatlanság) is kialakulhatnak. A két kifejezést – intolerancia, illetve allergia – gyakran keverik, bár a kettő messziről sem ugyanaz! Mind a tünetek, mind a lefolyás, valamint az okok is különböznek.

Hogy látod, mindig is voltak, akik ételintoleranciától szenvedtek, vagy ez a modern kor „vívmánya”?
Régebben közel nem szenvedett ennyi ember ételintoleranciától, ami annak is köszönhető volt, hogy jelentős részük vidéken élt, és főként azt ette, amit megtermelt. A modernkori élelmiszeripar – a hatékonyság érdekében – számos technológiát alkalmaz, melyek révén olyan késztermékek készülnek, amelyekre a szervezetünk evolúciósan nem készül(hetet)t fel. Sajnos sokan nincsenek tudatában annak, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása ártalmas lehet a számukra, pedig számos betegség, valamint életminőséget megrontó állapot hozható összefüggésbe egy-egy ételintoleranciával, amiről elmondhatjuk, hogy mára szinte népbetegséggé vált.

Anélkül, hogy az előadásodban elhangzó javaslatokat részleteznénk, látsz megoldást erre a problémára?
Sok megoldás létezik, elsősorban természetesen dietetikai, de emellett rengeteg „szelíd” gyógymód is a rendelkezésünkre áll. Legfontosabb a pontos diagnosztika, ezt követhetik a különféle terápiák.

A nyári kánikulában gyakrabban vagy súlyosabban jelentkezhetnek a tünetek?
Az ételintolerancia sajnos nem válogat, egész évben „támad”, ezért a kezelése egy idő után életformává kell, hogy váljon.

Ételintolerancia esetében bizonyos ételek kóros immunválaszt váltanak ki a szervezetünkből. Mindez nem keverendő össze az akár halálossá is válható ételallergiával.

Téged is érint ez a probléma?
Igen, nekem is van érintettségem L Elmondhatom, hogy viszonylag fegyelmezetten és tudatosan táplálkozom – persze egy-egy nyaralás alkalmával én is kirúgok a hámból J

Voltál vagy mész még a nyáron nyaralni, pihenni?
Voltam is, és megyek is még. Egyre fontosabb számomra a minőségi feltöltődés. Szeretek új helyeket, városokat megismerni, de azért a mindent megtisztító tenger sem hiányozhat egy igazi nyaralásból.

Nyaralásos Kép