Sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat, ezúttal a sheavajat.
Szerző: Sarah White
A sheavaj egy igazi „mindentudó”, amely gyakran köszön vissza a különböző kozmetikumokban.
Az elsősorban Afrika trópusi vidékein előforduló karitéfa csonthéjas terméséből kivont anyagot schivajnak, galamvajnak, karitévajnak vagy bambukvajnak is hívják.
Válaszd a finomítatlant!
A shea- vagy karitédió mintegy 50 százalékban zsiradék, ami a vaj alapját képezi.
A sheavaj tipikusan szilárd és zsíros konzisztenciájú. A finomítás előtti sheavajnak fehéres- vagy zöldessárga színe, és aromás-diós illata van, amit sokan csokoládésnak is mondanak.
Számos értékes anyagot tartalmaz, mint például a nagy arányban nem szappanosítható összetevőket, telítetlen zsírsavakat, bétakarotint, allantoint és E-vitamint.
A hazájában az exportra szánt shevajat sajnos gyakran finomítják: e folyamat során az értékes bétakarotin jellegzetes, természetes sárga színével együtt elvész. Az így készült sheavaj szagtalan és fehér lesz.
A finomítatlan sheavaj a benne lévő anyagoknak köszönhetően hatékonyabbnak. értékesebbnek számít.
Alkalmazása a kozmetikában
- A sheavaj 35-42 celsius fok között, tehát már testhőmérsékleten olvad, és ezért igen jól felszívódik a bőrben.
- A bőrápoló filmréteg védi és egyúttal táplálja a bőrt és a hajat, ezért is alkalmazzák előszeretettel arckrémekben és a bőr- és hajápoló szerekben.
- Szappanokhoz is felhasználják, mert nem szappanosítható összetevőinek magas aránya következtében a tisztítószerek enyhébbnek hatnak.
- Bár a sheavaj minden bőrtípusra ideális, filmképző és tápláló tulajdonságai miatt azonban különösen a száraz vagy sérült bőr profitál belőle.
- A benne lévő zsírsavak, mint a linolénsav, a palmitinsav, a sztearinsav és az olajsavak erősítik a természetes védőköpeny funkcióit, és gyulladásgátló hatást fejtenek ki.
- Az allantoin támogatja a sebgyógyulást, ezért a sheavajat gyógyászati célokra készülő balzsamokban is felhasználják.