A sokszínű INCI, avagy a professzionális natúrkozmetikumok formulálásának kihívásai. Miből áll egy natúrkozmetikum? Melyek a legtöbbet használt (INCI) összetevők? Ezek milyen színűek, milyen illatúak?
Szerző: dr. Belényesi Lívia szakgyógyszerész, a Cremio Cosmetics tulajdonosa, fejlesztője
A krém egy emulziós rendszer, ami nagyon leegyszerűsítve egy olajos és egy vizes fázisból áll, valamint az ezekben oldható anyagokból, és a két fázist „összeragasztó” emulgeátorból. Ez eddig ismert. Az viszont már nem annyira, hogy a natúrkozmetikumokban ezeket a fázisokat természetes vagy természetes eredetű alapanyagok alkotják.
Arra a kérdésre tehát, hogy „mit teszel bele”, nehéz röviden válaszolni.
A legtöbb natúrkozmetikai márka termékeibe ugyanis nem a végén kerül bele egy kis természetes összetevő, egy kis növényi hatóanyag, hanem maga az egész krém, mindkét fázis összetevői, illetve a bennük oldott hatóanyagok egyenként természetes eredetűek. Azaz mindnek van valamilyen illata, szaga és színe. Nem kis kihívást jelent natúrkozmetikum fejlesztőjeként illatos, színes, szagos olajokból, vajakból, növényi kivonatokból könnyed, fehér krémeket készíteni.
Ebben a cikkben megpróbálom érzékletessé tenni, hogy milyen kihívásokat jelent a natúrkozmetikumok INCI listája a termékfejlesztőknek.
Az olaj-fázis színpalettája
A kozmetikumokban használt legismertebb olajok: argán-, mandula-, olíva-, makadámiadió-, kókuszolaj. Valójában ennél lényegesen többfélét használunk, és a kiválasztásuknál a zsírsav-profiljuk és az egyéb hasznos (el nem szappanosítható) összetevőjük alapján döntünk. A színeikben elmélyülve, íme az olajfázis színpalettája a hófehértől indulva egészen a méregzöldig:
- Kókuszvaj/kókuszolaj (Cocos nucifera oil) – Gyönyörű fehér, szobahőmérsékleten szilárd, kemény vaj, amely 25 fok felett megolvad és enyhén sárgás folyadékká válik. A bio, hidegen sajtolt kókuszolaj illata mély, kókuszos.
- Sheavaj (Butyrospermum parkii butter) – Színe és illata nagyban függ attól, hogy finomított vagy finomítatlan. A finomított sheavaj illata semleges, a finomítatlan jellegzetes illatú, sötétebb színű, szobahőmérsékleten szilárd vaj.
- A leghalványabb olaj a frakcionált kókuszolaj (Caprylic/capric triglycerides) – Illatmentes,
könnyű, selymes olaj, amely könnyen felszívódik, és hatékonyan szállítja a bőrbe a különböző hatóanyagokat. Leginkább hordózóolajnak használják a kozmetikumokban. - Mandulaolaj (Prunus amygdalus dulcis oil) – Enyhén sárgás olaj, a színe nagyban függ attól, hogy hidegen sajtolással állítják-e elő vagy tisztított, finomított. Az illata is ettől függ. Színe és illata gyártónként is eltérhet. Ezt az olajat talán a leggyakrabban használják a natúrkozmetikumokban hordozóolajként, mert minden bőrtípus által nagyon jól tolerálható.
- Sárgabarackmagolaj (Prunus armeniaca kernel oil) – Jól tolerálható, viszonylag semleges illatú, és a mandulaolajhoz hasonlóan enyhén sárgás színű olaj.
- Makadámiadióolaj (Macadamia ternifolia seed oil) – Enyhe illatú, kissé sárgás olaj, melyet szintén hordozó- vagy alapolajként használnak a kozmetikumokban. Minden bőrtípus által nagyon jól tolerálható, remek hidratáló és bőrpuhító tulajdonságú.
- Hidegen sajtolt meggymagolaj (Prunus cerasus seed oil) – Elég intenzív illattal rendelkezik, a mélyebb sárga színű, remek anti-aging tulajdonsága miatt sok kozmetikum alkotóeleme.
- Szezámmagolaj (Sesamum indicum seed oil) – A színe drappos, az illata jellegzetes, erőteljes. Kiváló ápoló, bőrpuhító tulajdonsága miatt használják a kozmetikumokban, ugyanakkor erőteljes illatát nem mindig célszerű érvényesíteni.
- A sárgarépaolaj (Daucus carota sativa root extract) vagy a karotin (Daucus Carota Root Extract), illetve a körömvirág-kivonat (Calendula officinalis flower extract) már egészen meghatározó színű olaj, melyeket értékes tulajdonságuk miatt kedveltek a kozmetikumokban. Ezek hatóanyagolajok, ezért kis mennyiséget használunk belőlük egy kompozícióban –, de ez a kis mennyiség is meghatározza a kész krém színét. Az E-vitamin (Tocopherol) a legtöbb kozmetikumban megtalálható, ugyanis kiváló antioxidáns tulajdonságát használják ki a készítmények avasodásának gátlásában. Színe erőteljes narancssárga, illata nincs.
- Orbáncfűolaj (Olea Europaea Fruit Oil, Hypericum Perforatum Flower Extract) – Igen értékes hatóanyagolaj, amelyet gyulladáscsökkentő, antivirális és anitbakteriális hatása miatt kedvelnek a kozmetikumokban. Színe gyártótól függően változik a pirosastól a sárgás-barnáig.
- Kávévaj (Coffea arabica seed oil and hydrogenated vegetable oil) – Jelentősen befolyásolja a késztermék illatát és színét. Bőrpuhító, ápoló, hidratáló tulajdonságú. A kávé az illata és a színe miatt is kedvelt alapanyag. Szobahőmérsékleten szilárd, a kéz melegén olvad és selymesen lággyá válik.
- Avokádóolaj (Persea gratissima oil) – Illata és színe attól függ, hogy finomított vagy finomítatlan-e. A finomítatlan avokádóolaj tartalmazza az értékes összetevők széles palettáját, amelyek miatt szívesebben használják a kozmetikumokban ápoló, hidratáló hatása miatt. A színe erőteljes zöld, ami a késztermék színét jelentősen tudja befolyásolni.
- És itt jön az egyik legintenzívebb színű olaj, a kendermagolaj (Cannabis sativa seed oil), amely annyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között erőteljes gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatással, hogy színét megbocsájtjuk neki. Illata nem jelentős.
- Szintén nagyon értékes hatóanyagolaj a cickafarkfűolaj (Achillea Millefolium Oil), amelyből 1-2 csepp is kékké, és jellegzetesen aromás illatúvá teszi a készterméket.
A víz-fázis színpalettája
Az emulziók, krémek vizes fázisának fő összetevője a desztillált víz (Aqua) színtelen, szagtalan. A natúrkozmetikumokban sokszor a virágvizek dominálják a vizes fázist. Ezek színe jellemzően nagyon enyhén sárgás vagy színtelen, illata az eredeti növény illatát hordozza. A vízoldékony növényi kivonatok viszont már a sárgától a bordón keresztül a barnáig változhatnak.
- Damaszkuszi rózsavíz (Rosa damascena flower water) – Színtelen, ugyanakkor jellegzetes rózsás illatú folyadék, ami a rózsaszirmok vízgőzdesztillációjával jön létre.
- Mentavíz (Mentha piperita leaf water) – Az illata mentolos, a színe enyhén sárgás. Tisztító, frissítő hatása és az illata miatt kedvelt kozmetikai alapanyag.
- Varázsmogyoró virágvíz (Hamamelis virginiana water) – Az illata fűszerű, színe enyhén sárgás. Póruösszehúzó hatását használják ki a kozmetikumokban.
- A Ginkgo biloba kivonata (Ginkgo Biloba Leaf Extract) – Kellemes illatú, gyönyörű napsárga folyadék. Tonizáló, élénkítő hatását használják ki a kozmetikumokban.
- A zöldtea (Camelia sinensis leaf extract) kivonat – Erőteljes barnás színű, amely a készterméket narancsos színűvé teszi. Kedvelt hatóanyaga az öregedésgátló, ráncfeltöltő kozmetikumoknak.
- A hibiszkusz porból (Hibiscus sabdariffa flower powder) készített vizes kivonat a benne lévő antociánoknak köszönhetően bordó, illetve lúgos közegben liláskék.
Az emulgeátorok színpalettája
Az emulziókat összefogó emulgeátorok színe is változatos, általában enyhén sárgás, viszont a szójalecitin (Lecithin), amelyet a szójaolaj gyártása során nyernek, egészen sötét sárgás-barnás folyadék, amely a késztermék színét tojásszínűre módosítja.
A professzionális natúrkozmetikumok formulálásánál tehát nemcsak az egyes alapanyagok hatását, de azok színét és illatát is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a vendég elégedett legyen a kezelés hatékonyságával és a kezelés során tapasztalt illatélménnyel.