Védekezz antioxidánsokkal!

Védelem a környezetszennyezés bőrkárosító hatásai ellen – A sav, a füst és a korom mikroszkópikus méretű szemcséi a bőr kiszáradását, hiper-pigmentációt, gyulladást okozhat, és gyorsíthatja a korai ráncok kialakulását. Antioxidáns hatású vitaminbombákkal ellensúlyozhatjuk ezeket a degeneratív folyamatokat.

Szerző: SZANYI ÁGOTA Kozmetikusmester, az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. szakmai vezetője

A civilizációs ártalmak számítanak ma az egyik leggyakoribb egészségkárosító tényezőnek, melyek hatással vannak a bőrt védő, erősítő antioxidánsokra, valamint a bőr egészségére és kollagén-szintjére is.

Mit is jelent ez?

A szervezetünket érő mindennapos fokozott külső szabadgyökterhelés oka lehet a dohányzás, a drog, a gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV-sugárzás, légszennyezés, mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de akár még a fürdőszobai kellékeink is. Az oxidációs folyamatok eredményeként a szervezetben mindenhol termelődhetnek szabadgyökök. Egyensúlyi állapotban nincs velük gond, mert a testünk ugyanannyi antioxidánst termel. A szervezetünk antioxidáns képessége azonban 36 éves kor után már csak 50%-os, és a kor előrehaladtával tovább csökken.  A szabadgyökök olyan oxigén-módosulatok, amelyek szabad elektront tartalmaznak. Ezért nagy a reakcióképességük, máshonnan igyekeznek elektront felvenni. Sejtkárosító hatásukkal gyorsítják az öregedési folyamatokat.

A környezetszennyezés bőrre gyakorolt hatásai

A bőr lipidszintje csökken,
E-vitamin-tartalma csökken,
■ pH-értéke növekszik,
tejsavtartalma növekszik,
■ faggyúkiválasztási aránya növekszik,
■ túlzott glikolizációs végtermék tartalma növekszik,
oxidált fehérje-tartalma növekszik,
■ az oxidatív stressz-szint növekszik,
■ az antioxidáns és méregtelenítő enzimek száma csökken.
Mivel tudunk védekezni?
Természetes antioxidánsokkal

A flavonoidok bőrre és szervezetre gyakorolt hatásai

Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok (az antioxidánsok egy csoportja) csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét. Kedvező hatását a legtöbb flavonoid-vegyület egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejti ki, így érthető, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében fontos, hogy az antioxidánsokat természetes forrásból kapja meg a bőrünk, szervezetünk.
Az elmúlt 75 év kutatásai alapján manapság már több ezer különböző szerkezetű flavonoid ismeretes.

Flavonoid tartalmú növények:

■ Árnika,
■ bíborkasvirág,
■ bodza,
■ borsmenta,
■ cickafarkfű,
■ citromfű,
■ csalánlevél,
■ csipkebogyó,
■ feketeribizli,
■ meggy,
■ vörös szőlő,
■ hársfavirág,
■ izsópfű,
■ kecskeruta,
■ kerti ruta,
■ körömvirág,
■ legyezőfű, mezei zsurló,
■ nyírfalevél,
■ orbáncfű,
■ orvosi zsálya,
■  palástfű,
■  pásztortáska,
■  porcsinfű,
■ rozmaring,
■ somkóró,
■  szemvidítófű,
■  vadgesztenye.

További kutatások azt mutatták, hogy különösen a C-, A- és E-vitamin, a resveratrol, likopin antioxidáns hatásfokozóként is alkalmazható, mely a trigliceridekkel és zsírsavakkal jól kötődik, ezáltal lipid mikroemulziót biztosít. Ennek köszönhetően a kezelt bőr állapota jelentősen javul. Nő a bőr simasága, szilárdsága, textúrája, kisimulnak a finom vonalak.

ÚJ TREND:
Antipollution – védelem a környezetszennyezés bőrkárosító hatásai ellen.

A mikrokozmosz
Avagy a mitokondriumok működésének erősítése antioxidánsokkal

Ahhoz, hogy jobban megértsük az antioxidánsok létfontosságú szerepét a bőrünk és az egész szervezetünk működésében, egészen mélyre, a sejtek működésébe kell betekintenünk. Szilárdan jól működő alapok nélkül nem biztosított az egészségesen működő bőr és szervezet sem.
A sejtek bonyolult működésében a mitokondrium egy igen speciális sejtszervecske. A mitokondriumok a test minden cellájában található többfunkciós energiaközpont. Egy sejten belül több ezer mitokondrium is lehet, és magukban foglalhatják a sejt 15–50% -át. A mitokondriumok kulcsfontosságú reakciókat és szabályozási folyamatokat hajtanak végre, beleértve az ATP, az intracelluláris kalciumszabályozás és a ROS keletkezését is.
Az intracelluláris antioxidánsok
, mint például a glutation és a szuperoxid-diszmutáz figyelik  a kritikus ROS-koncentrációkat, amelyek a sejtek működésének fenntartásához és az oxidatív stressz megelőzéséhez vezetnek. A szuper-oxidion a legtöbb ROS előfutára, amely a sejtmembránokban, a fehérje receptorokban, az enzimekben és a DNS-ben lévő lipideket támadhatja meg. A ROS kontrolálása mellett a mitokondriumok funkciói közé tartoznak a sejtek strukturális és funkcionális károsodásainak megfigyelései is, emellett a sejt apoptózisának csökkentése. A mitokondriumok megfelelő egészséges működésének hiánya úgynevezett mitokondriális (pl. daganatos) betegségekhez vezethet.
A mitokondriális működési zavar és a funkcióhiány hatással lehet az egészségi állapotra, az öregedésre és a szöveti betegségekre, beleértve a bőrt.
Becslések szerint a primer mitokondriális rendellenességben szenvedő betegek 10% -a olyan bőrtüneteket  mutat, mint pl. a pigmentrendellenességek, gyulladások – aknék – kiütések.

Fiatalodjunk antioxidánsokkal!

A biológiai biomarkereket a mitokondriumok vezérlik, ezáltal a mitokondriumok egészségének támogatásával befolyásolhatjuk az életkorunkat.  A friss gyümölcsök, zöldségek, valamint az antioxidánsok és az együtthatók, mint például az omega-3 zsírsavak, a magnézium, a CoQ10, az acetil-L-karnitin, a D-ribóz, az alfa-lipoinsav és a komplex B-vitaminok táplálják a mitokondrium egészségét.
■                 A testmozgás segíti a mitokondriumok támogatását azzal, hogy megköveteli, hogy keményebben dolgozzanak az energia terhelésének támogatása érdekében; az agresszív edzés azonban oxidatívstresszt okozhat (ROS) a sejtekben és az izmokban.
■             Az időszakos böjtölés gyakorlása, segít csökkenteni a szabadgyökök mennyiségét. Például a késő esti étkezés a testben feszültséget okoz, mivel az alvás előtt néhány órával a legalacsonyabb a szervezet anyagcseréje.

Egységben az erő

Az antioxidánsok jól működnek és támogatják egymást, akár együtthatóként, reaktorként vagy újra feldolgozóként. Ezt az antioxidánsok közötti dinamikus kapcsolatot antioxidáns szinergizmusnak nevezik – mindez támogatja azt a tudományos feltevést, hogy együttesen jobb aktivitással rendelkeznek, mint egyedül. Együttesen a következőket biztosíthatják:
■             Javítják a sérült molekulákat;
■             Az oxidáció megakadályozása;
■             Radikális  kelátfém termelés (sejt-károsodás fémionokkal);
■             Támogatja a génexpressziót (génszintézis és termelés);
■             DNS-pajzs;
■             Alacsonyabb LDL-koleszterinszint;
■             Erősíti az immunrendszert;
■             A rák megelőzése a táplálkozás szervrendszereiben;
■             A DNS-sejtek genetikai szabályozása (epigenetika);
■             Gátolja a sejtkárosító enzimeket;
■             Az apoptózis előmozdítása a rákos sejtekben.

Az előnyök felhasználása

Érdemes tudatosan megválasztani a bőrápoló készítményeket. Figyelni arra, hogy valódi tisztaságú növényi összetevőkből készüljenek, hogy megfelelőképpen biztosítsák a kritikus antioxidánsok szállítását a mitokondriális károk megelőzésére. Emellett ne feledkezzünk el a hasznos, értékes tápanyagok beviteléről sem!

Ásványi és Fitokémiai antioxidáns források
Ásványi anyagok
■ Réz: Napraforgómag, lencse, sárgabarack, spárga, fekete csokoládé.
Mangán: teljes kiőrlésű gabona, magvak, zöld leveles zöldségek, teák, quinoamag, mandula, búza, barna rizs, szója, csicseriborsó, ananász.
■ Jód: joghurt, bab, eper, sajt, krumpli, tengeri zöldségek, algák.
Cink: tökmag, csicseriborsó, vörösbab, kakaó.
Szelén: brazil dió, avokádó, banán.
Magnézium: mandula, spenót, kesudió, fekete csokoládé, banán, tökmag.

► Fitokémiai antioxidánsok

Flavonoidok: zöldtea, szójabab, citrusfélék, gabonafélék, édesgyökér, lenmag, káposztafélék, sötét bogyós gyümölcsök.
Karotinoidok: spenót, sárgarépa, petrezselyem, citrusfélék, édesburgonya, sárgadinnye, sárgabarack, sütőtök, erős paprika.
Resveratrol: szőlő, dió, áfonya, szőlőmag.
Izoflavonoid: szója, szójabab, szárított bab, zöldborsó.
Fenolsav származékok: paradicsom, citrusfélék, sárgarépa, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék.
Polifenolok: zöld tea, szőlő, szőlőmag.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!